Регистриране на свободна професия (freelance)

Ако сте един от многото хора които работят за себе си на свободна практика – ето какво трябва да знаете за регистриране на свободна професия в България.

Регистриране на свободна професия БЕЗ фирма

регистриране на свободна професия без фирма

Всеки от вас, който е специалист в някоя професия може да избере да прави бизнес, без да е нужно да регистрира фирма. Това става като се регистрира като лице, което работи на свободна практика. Регистрацията се прави в Агенция по вписванията – лично или чрез упълномощено лице и таксата е 10 лв. Ще ви бъде издаден ЕИК, който е същия като вашият ЕГН – и от този момент нататък можете да работите законно.

Наемане на служители БЕЗ фирма

регистриране на свободна професия без фирма

Като freelance имате възможност и да наемате хора – по трудов договор или да възлагате поръчки по граждански договор. В този случай трябва да спазвате нашето законодателство и да плащате осигурителни вноски за наетите лица.

Задължително социално осигуряване

регистриране на свободна професия осигуряване

Когато сте готови със задължителното регистриране на свободна професия, сте длъжни да внасяте сами осигурителни вноски. Закона е категоричен – всяка трудова дейност подлежи на социално осигуряване.

Важно е да запомните, че:

– В срок от 7 дни от започване на трудовата дейност на свободна практика трябва да декларирате това пред НАП.

– Всеки месец трябва да подавате в НАП декларация за своето осигяраване.

– Всеки месец трябва да плащате своите осигурителни вноски.

– Всяка година трябва да подавате Годишна данъчна декларация и да платите данък върху получените доходи.

Патентна дейност

За някои професии е възможно да се извършва патентна дейност, което може да е по-изгодно от данъчна гледна точка (добре е да се консултирате с професиоталист, който да Ви информира как да намалите данъците си).

Регистриране на свободна професия и ДДС

регистриране на свободна професия ДДС

Ако предоставяте услуги на фирми от Европейски съюз – задължително трябва първо да имате регистрация по ДДС.

Ако работите само на територията на нашата страна, тогава ще сте задължени да имате регистрация по ДДС след като за период от 12 месеца (може да не са в една календална година) направите оборот в размер на 50 хил. лв.

Няма нищо страшно в това да сте регистрирани по ДДС (често дори е много изгодно за вас), но в този случай ще трябва да имате добър счетоводител, който да се грижи за отчетността (не правете упражнения с материя, в която не сте експерти). 

Запознайте се с услугата на Smart People ЕООД за Счетоводно обслужване. Тя важи както за фирми, така и за физически лица, които упражняват онлайн професии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *